Учени откриха най-голямата змия в света в Амазонка

Гигантското влечуго тежи 200 килограма и е дълго близо 8 метра

Новини
16:22 - 22 Февруари 2024
2845
Учени откриха най-голямата змия в света в Амазонка

Най-голямата змия в света е открита наскоро в тропическите гори на Амазонка от холандския биолог и телевизионен водещ на предавания за дивата природа професор Фрик Вонк.

С дължина 8 метра и тегло 200 килограма, северната зелена анаконда е наистина нещо като кошмар за тези, които се страхуват от змии. Нещо повече, учените едва сега са установили, че чудовищната анаконда принадлежи към свой отделен вид.

Подробна информация за откритието беше публикувана наскоро в списание MDPI Diversity, като се подчертават уникалните характеристики на тази огромна змия.

Вонк работи с екип от 14 други учени от девет държави. Заедно те установяват, че

северната зелена анаконда е напълно отделен вид от зелената анаконда,

която досега беше единственият официално признат вид зелена анаконда в Амазония.

“Генетично разликите са огромни“ - казва пред National Geographic Брайън Фрай, един от съавторите на изследването и биолог от Университета в Куинсланд - “Генетично те се различават с пет и половина процента. За да поставим това в контекст, хората се различават с около два процента от шимпанзетата.

Учените дават на новия вид анаконда латинското име Eunectes akayima.

“Думата "akayima" идва от няколко езика на коренното население на северната част на Южна Америка и означава голяма змия", каза Вонк, който също така е заснет да плува заедно със северната зелена анаконда,

показвайки колко зашеметяващо масивна е змията в действителност.

“На видеото можете да видите най-голямата анаконда, която някога съм виждал - дебела колкото автомобилна гума, дълга 8 метра и тежаща над 200 кг — с глава, голяма колкото моята глава,” каза водещият.

Водещият автор на изследването Хесус Ривас отбелязва, че преди повече от 15 години е разбрал, че има повече от един вид зелена анаконда. Оттогава той и съпругата му Сара Кори-Ривас анализират проби за генетични разлики, но публикуването на резултатите им се случва чак сега.

“Сара и аз започнахме да работим по този въпрос през 2007 г., когато за пръв път забелязахме, че има голяма генетична разлика между венецуелските проби и някои проби от Перу,” каза Ривас. “Тогава започнахме процеса на събиране на проби и сътрудници в цяла Южна Америка и извън нея, за да завършим мозайката от проби, която ни позволи да съставим изследването.”

Учените обърнаха внимание и на въпроса за климатичните промени

и как те се отразяват на екосистемата на Амазонка — и защо това може да представлява заплаха за северната зелена анаконда.

Трайните последици от изменението на климата по света са добре документирани от известно време насам, но Вонк обръща специално внимание на това как повишаването на температурите и обезлесяването могат да повлияят на обитателите на тропическите гори.

“Районът на Амазонка е подложен на сериозен натиск от изменението на климата и продължаващото обезлесяване“, казва той. “Над една пета от Амазонка вече е изчезнала, което е повече от 30 пъти повече от площта на Нидерландия.

Оцеляването на тези емблематични гигантски змии е неразривно свързано с опазването на естественото им местообитание.”

Фри допълва, че тъй като северната зелена анаконда има по-малък хабитат от подобни змии в южните райони, тя е “много по-уязвима” към последиците от изменението на климата. Въпреки това откритието със сигурност е вълнуващо за биолозите и повдига въпроса колко други видове анаконда все още чакат да бъдат открити.

“Аз изучавам анакондите от 32 години, така че това поставя въпроса колко други видове има, за които не знаем“, каза Ривас.