Учени откриха защо млади хора получават инфаркт

Здраве
11:04 - 17 Май 2022
3780
Учени откриха защо млади хора получават инфаркт

Млади хора с по-високи нива на кръвната захар, сигнализиращи преддиабетно състояние, е по-вероятно да получат инфаркт и да бъдат настанени в болница в сравнение с техни връстници с нормални показатели, съобщи електронното издание Юрикалърт.

Данните са от проучване на Американската асоциация по сърдечни заболявания.

Високите нива на кръвна захар, ако не се лекуват, могат значително да повлияят на здравето и да прогресират до диабет тип 2, за който е известно, че увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания, обяснява авторът на изследването доктор Акил Джейн.

Все повече млади хора получават инфаркт и затова целта на проучването е да се установят рисковите фактори.

Изследователите правят заключенията си след анализ на здравните досиета на хоспитализирани през 2018 г. с инфаркт хора на възраст между 18 и 44 години.

От над 7,8 милиона пациенти, настанени в болница със сърдечен пристъп през 2018 г., повече от 31 000 души или 0,4% са с нива на кръвната захар, отговарящи на преддиабетно състояние. При тях честотата на инфаркт е 2,15% в сравнение с 0,3% при връстниците им с нормална кръвна захар.

Пациентите с преддиабетно състояние са по-склонни да имат висок холестерол (68,1%) и затлъстяване (48,9%).

Специалистите стигат до извода, че при младите хора с висока кръвна захар има 1,7 пъти по-голяма вероятност да бъдат хоспитализирани за инфаркт в сравнение с техните връстници, чиято кръвна захар е в норма.

При преддиабетното състояние нивата на кръвната захар са по-високи от нормалните, но не достатъчно над нормата, за да бъде диагностициран диабет тип 2.

По данни на американските здравни власти около 88 милиона души в страната на възраст 18 години и нагоре имат кръвна захар над нормата. Това е над една трета от възрастните в САЩ.