Учени успяха да възстановят РНК от тасманийски тигър

Това е първата стъпка към връщането на изчезналите видове

Новини
13:54 - 27 Септември 2023
2081
Учени успяха да възстановят РНК от тасманийски тигър

За първи път учени успяха да възстановят рибонуклеинова киселина от тасманийски тигър, който е изчезнал вид, предаде АФП, позовавайки се на съобщение от научен екип от университета в Стокхолм. 

Досега не имало случай на секвениране на РНК на изчезнал вид. Възможността да се възстанови рибонуклеинова киселина е

първата стъпка към връщането на изчезналите видове,

каза Лав Дален, професор по еволюционна генетика, който е начело на проекта. Той и екипът му са успели да секвенират РНК от 130-годишен експонат на тасманийски тигър, съхраняван от Националния природонаучен музей в Стокхолм. Рибонуклеиновата киселина е възстановена от мускулите и кожата. 

РНК е молекула, която позволява да се копира генетичният код във всяка клетка и да му се "дадат" инструкции за действие. 

Възстановеният материал е с качество, което прави възможно идентифицирането на РНК веригите, специфични за мускулите и кожата, се казва в съобщението на научния екип. "Ако искаме да възстановим изчезнал животински вид, трябва да знаем къде се намират гените и в кои тъкани", обясни Дален. 

Последният тасманийски тигър е умрял в плен през 1936 г. в Тасмания.

След европейската колонизация на Австралия животното е било обявено за вредител и е предлагана награда за всеки убит екземпляр. 

Откритията на шведските учени имат значение и за изучаването на вируси. "Множество пандемии са причинени от РНК вируси - например испанският  грип и КОВИД-19. Ние можем да изучим тези вируси при дивите животни, чиито тела се съхраняват в музеите. Така ще разберем природата и произхода на пандемиите", каза Дален. 

Според Даниела Калтхоф, завеждаща колекцията бозайници в природонаучния музей в Стокхолм, това

ще отвори нов хоризонт пред научните изследвания на възможностите за възстановяване на тасманийския тигър.

Учените предвиждат и възможност да възстановят РНК на животни от други колекции в музеите. "Има много съхранени кожи и тъкани от насекоми, бозайници, птици", каза Дален.