Учените обясниха как се е появила водата

Свят
16:51 - 21 Февруари 2022
1954
Учените обясниха как се е появила водата

Американски учени от Националната лаборатория на Лорънс Ливърмор разказаха в PNAS за странната си хипотеза за появата на водата на Земята.

В хода на изследването експертите анализирали изотопния състав на лунната почва и стигнали до извода, че космическите обекти, които са се сблъскали преди милиарди години и са образували съвременните Земя и Луна, не съдържат елементи от вода.

Въз основа на получените данни учените твърдят, че по-голямата част от водата на Земята или е била в наличност първоначално, при възникването на планетата, или е била донесена в миналото от неизвестно и изключително богато на вода небесно тяло.

„Земята или се е формирала с водата, която познаваме и използваме днес, или сме били ударени от някакъв небесен обект, който се е състоял предимно от чиста H2O, в която почти няма други елементи.

Нашето проучване изключва метеоритите или астероидите като вероятни източници за наличието на вода на Земята и определено можем да предположим вероятността за „раждане на водна планета“, заяви космическият химик Грег Бренека.

Освен това учените установили, че космическите обекти, съдържащи вода, трябва да са дошли извън Слънчевата система. Това се е случило не по-рано от преди 4,45 милиарда години.

През януари обаче изследователи от Китай откриха вода в проби от лунна почва, която беше доставена на Земята от автоматичната междупланетна станция Chang'e-5. Те открили, че получените проби съдържат до 120 ppm вода, която се е образувала там поради влиянието на слънчевия вятър.