Учените се произнесоха: Ботоксът в лицето влияе на емоциите

Отпуснатото чело носи по-положително усещане, така да се каже, обясни ръководителят на изследването д-р Тилман Крюгер.

Новини
18:38 - 26 Март 2023
4255
Учените се произнесоха: Ботоксът в лицето влияе на емоциите

Ботоксът, поставен в челото, може да промени начина, по който мозъците обработват емоциите. Това показва проучване публикувано в списанието Scientific Reports.

Бактериалният токсин ботулинов токсин (BTX) - известен като ботокс, е доста популярен сред повечето жени като интервенция против бръчки. Смята се, че ботулиновият токсин може да направи дори повече, ако се инжектира в челото, например, може да облекчи симптомите на депресията. Той също така намалява и негативните емоции при хора с разстройство на личността, които страдат от екстремни промени в настроението.

Професор д-р Тилман Крюгер, който е старши лекар и ръководител на изследователска група в Клиниката по психиатрия, социална психиатрия и психотерапия към Медицинското училище в Хановер, доказа това преди години. 

Сега психиатрите разбраха къде и как ботоксът влияе върху негативната програма в мозъка. С помощта на ядрено-магнитен резонанс (MRI) те са визуализирали невронните ефекти при пациенти. Резултатът е, че ботулиновият токсин влияе върху амигдала в мозъка.

„Отпуснатото чело носи по-положително усещане, така да се каже“, обясни Крюгер.