Учителка от София ограби ученици и направи опит за самоубийство

Зам.-директорката на 48-о ОУ "Йосиф Ковачев" Румяна Т. Илиева събра над 10 000 лева за зелено училище, което така и не се проведе, а след като измамата лъсна, се нагълта с хапчета

Актуални новини
23:00 - 02 Април 2019
21896
Учителка от София ограби ученици и направи опит за самоубийство

Зам.-директорката на столичното 48-о основно училище “Йосиф Ковачев” Румяна Траянова Илиева и бивш преподавател в школото е откраднала над 10 000 лева от учениците си, а дни по-късно, след като измамата излязла наяве, е направила опит за самоубийство. Тя се е нагълтала с хапчета от срам, а в момента лекарите в “Пирогов” се борят за живота на педагожката.

За скандалната история, разиграла се в столичното 48-о училище, алармираха родителите на деца от училището. Те са втрещени от драматичния развой на събитията и искат отстраняването на директора Даниела Костова, допуснала този абсурден случай.

“Дъщеря ми, която е в 7-и клас, от дни наред говори само за това. Нормално ли е десетки деца да станат свидетели на подобни сюжети, сякаш изскочили от евтин криминален трилър? При положение, че зам.-директорката е очевидно лабилна и не за първи път се забърква в скандали за злоупотреби с пари, защо е била оставена на работа? Как да обясня на детето си, че собствените му учители са крадци и измамници?”, пита пред репортер па Lupa.bg Ваня П., която е майка на 14-годишна ученичка от 48-о училище “Йосиф Ковачев”.

Всичко започва в началото на месец март, когато от възпитаниците на столичното школо, помещаващо се ул. “Клокотница” 21, започват да се събират пари за зелено училище. По план то трябва да се проведе в Родопите по време на априлската ваканция, а таксата е по 235 лева на дете. За събирането на сумата отговаря пряко зам.-директорката по учебната дейност Румяна Илиева. Тя лично получава парите от учениците, които прибира в каса в кабинета си. Събраната сума надхвърля 10 000 лева, а за да осъществи екскурзията, е наета с договор туристическата фирма “България Голдън Травел”. На училището трябва да заминат над 40 хлапета между 4 и 7 клас.

Децата заминават по план в уречения ден към екокомплекса в Родопите, където трябва да се проведе зеленото училище, но по средата на пътя шофьора забива спирачките на автобуса. От офиса в София му нареждат да върне учениците обратно в столицата, тъй като школото не е превело сумата. Въпреки уверенията на ръководството на 48-о училище, че парите ще бъдат дадени “буквално до минути”, това не се случва и фирмата отказва да изпълни ангажимента. Децата са върнати обратно в столицата на възмутените си родители, които искат обяснение за конфуза.

Оказва се, че зам.-директорката Румяна Т. Илиева е задигнала парите и изобщо не ги е превела на фирмата. Остава загадка защо тя е била оставена сама да се разпорежда с толкова голяма сума в брой и защо директорката Даниела Костова не е осъществила контрол. И защо всъщност парите не са преведени по банков път, а трябва учители като бакали да събират пари от учениците и да записват имената им в тефтер?!

Случаят придобива изненадващ обрат, след като часове по-късно педагожката-крадла прави опит за самоубийство. Румяна Илиева се нагълтва с хапчета и е спасена по чудо от близки, които я откриват в безпомощно състояние. Веднага я закарват в “Пирогов”, където лекари няколко часа се борят за живота й. В момента Румяна Илиева е в стабилно състояние, но остава за наблюдение в токсикологията на института за спешна помощ. Тя не е в състояние да даде каквото и да било обяснение за липсващите пари.

“Мисля, че самата Руми е била излъгана и подведена. Напоследък беше много притеснена, явно са й се събрали много проблеми на главата. За да посегне на живота си, очевидно е била в тотална безизходица”, казва пред Lupa.bg преподавателка от 48-о училище, която не пожела да бъде цитирана. Сред учителите в школото върви слуха, че Румяна Илиева може да е станала жертва на телефонни измамници. Родители обаче са категорични, че и друг път името на зам.-директорката е било забърквано във финансови схеми и разказват пред наш репортер истории, които на този етап няма как да публикуваме, без да проверим по-обстойно.

За случая с кражбата на над 10 000 лева от касата на 48-о училище са сезирани Столичния инспекторат, Министерството на образованието и Второ районно полицейско управление в София. Предполага се, че още днес директорката на школото Даниела Костова ще бъде отстранена от министъра на образованието, който е поискал проверка на абсурдния случай.

На снимката в заглавието на материала е директорката на 48-о училище Даниела Костова. Кадърът е от първия учебен ден 15 септември и е публикуван в официалния уебсайт на училището. Lupa.bg не успя да намери фотография на зам.-директорката Румяна Илиева.