Орехите убиват лошия холестерол

Здраве
18:33 - 08 Август 2023
20887
Орехите убиват лошия холестерол

Шепа орехи дневно действа вълшебно - намалява лошия холестерол и рисковете за сърцето при иначе здрави хора съобщи Американската асоциация за сърдечно здраве. Орехите подобряват и качеството на клетките на лошия холестерол - намалява броят на тези, свързвани със сърдечносъдов риск.

„Частиците на липопротеините с ниска плътност (лош холестерол) са с различен размер - обяснява д-р Емилио Рос, директор на клиника по липидите в отделението по ендокринология и хранене към университетската болница в Барселона.

„От изследвания е известно, че малките, плътни частици лош холестерол по-често причиняват атеросклероза, плака или мастни натрупвания по артериите. Нашето изследване отива по-далече, отвъд нивата на лошия холестерол, за да покаже пълна картина на всички липопротеини и въздействието на ежедневната доза орехи и потенциала им за намаляване на сърдечносъдовия риск. Освен че намаляват лошия холестерол, орехите подобряват и качеството на неговите частици”, казва учения. Известно е, че орехите, които са богати на омега-3 мастни киселини, се свързват с по-малък риск от сърдечносъдови заболявания и инсулт, както и другите ядки.

За изследването 708 души на възраст от 63 до 79 г. са разделени на две групи. Едната 2 години получавала половин чаша орехи към обичайната си храна, а друга - не. В края на периода учените са анализирали нивата на лошия холестерол и концентрацията и размера на частиците. От приключилите експеримента 628 души, тези, които яли ядки били със средно 4,3 mg/dL по-ниски нива на лошия холестерол. Общият брой на частиците липопротеини с ниска плътност намалял с 4,3%, а на малките по размер - с 6,1%. При мъжете ефектът бил по-изразен. При тях лошият холестерол намалял със 7,9% при 2,6% за жените.