УДАР на антимафиотите: Свети мощи, епископски жезъла и ценни икони открити в частни домове в Габровско

Сред откритите находки има уникални църковни реликви

Актуални новини
08:25 - 15 Август 2024
2531
УДАР на антимафиотите: Свети мощи, епископски жезъла и ценни икони открити в частни домове в Габровско

Над 500 църковни реликви са иззети при специализирана операцията на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП), проведена вчера на територията на Област Габрово. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

В хода на акцията за пресичане на трафик, отчуждаване и държане на културни ценности, са извършени претърсвания и изземвания от три имота и автомобил. Има един задържан за срок до 24 часа. 

Полицейските действия на служителите на ГДБОП са проведени под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура – Габрово. 

Свети мощи, Свето Евангелие, два епископски жезъла, икони, богослужебни вещи и църковна утвар, както и картини, монети и оръжия са сред предметите, открити в претърсените частни домове. Предстоят експертизи. 

За полицейските действия е уведомено ръководството на Светия синод на Българската православна църква. Според експерти, сред откритите находки, има уникални църковни реликви, някои от тях безценни, посочиха от вътрешното министерство. Работата по случая продължава.

В края на юни старинни монети с белези на културно-исторически ценности бяха иззети при операция на полицията в Хасково. По случая бяха задържани мъж и жена.