Удар по измамниците: Повече няма да има превъртян километраж при покупка на кола!

Новини
08:00 - 27 Октомври 2021
6617
Удар по измамниците: Повече няма да има превъртян километраж при покупка на кола!

Европейската комисия въвежда единна система за обмен на данни за пробега от годишните технически прегледи на леките автомобили. Това е мярка за подобряване на пътната безопасност в Европа. Платформата вече функционира.

Тя е доброволна, безплатна и е отворена за подаване на информация от всички държави-членки, за да бъде проследено техническото състояние на леките автомобили, които се препродават в ЕС.

Простите примери показват, че много хора са попадали в такава ситуация - дълго време са събирали пари, за да си купят кола втора употреба и се оказва, че след покупката тя е нескончаем низ от ремонти - често струващи повече от колкото самата кола. Това в България се превръща в масова практика и според няколко независими доклада говорим за 50% от колите.

Предложението и тези километри всяка година анонимно да бъдат споделяни между държавите.

Системата работи, но е доброволна на ниво държави, не и на ниво индивидуални физически лица.

Единната система за обмен на данни за пробега от годишните технически прегледи на леките автомобили ще включва информация за номера на рамата и пробега на автомобила. На първо време, тъй като според някои държави това е чувствителна информация, достъп до нея ще имат органите на КАТ.