Ударът на века: Заловиха 6 тона кокаин за $ 1,3 милиарда, предназначен за Европа

Пипнаха най-голямата пратка в историята на Уругвай, чистотата на дрогата е 92%

Новини
19:12 - 28 Декември 2019
6671
Ударът на века: Заловиха 6 тона кокаин за $ 1,3 милиарда, предназначен за Европа

Властите в Уругувай обявиха, че са заловили рекордна пратка от близо 6 тона кокаин, която бе определена като най-големия удар срещу наркотрафика в историята на страната, предаде ББС. Това е и едно от най-големите количества дрога, пипната наведнъж, в световен мащаб, допълват агенциите.

На пристанището в Монтевидео в четвъртък късно вечерта са били задържани 4,4 тона от дрогата, които са били скрита в контейнери със соево брашно с дестинация Ломе, Того. Други 1,6 тона са конфискувани в ранчо рано сутринта в петък. Стойността на наркотиците на черния пазар е около 1,3 млрд. долара. Чистотата на хванатия наркотик е била изключително висока - над 92%.

Според говорител на полицията, дрогата е била предназначена за пазарите в Европа. Тя е трябвало да бъде доставена около Нова година. 

Уругвай все по-често се използва за транзитна точка за трафика на кокаин от Латинска Америка към Африка и Европа. Предишният рекорд на страната бе през ноември тази година, когато бе заловен контейнер с 3 тона кокаин в Монтевидео. Той е трябвало да стигне до Бенин, минавайки през Тенерифе.