УЕФА: Ако футболът не започне до края на юни, сезонът е загубен

Първенствата са спрени, играе се в Беларус

Спорт
09:08 - 29 Март 2020
2969
УЕФА: Ако футболът не започне до края на юни, сезонът е загубен

УЕФА разглежда три варианта за подновяване на мачовете в европейския футбол, заяви президентът на организацията Александър Чеферин пред италианския "Република".

Заради пандемията от коронавирус Евро 2020 беше отложено с година, а почти всички първенства на континента - включително и международните турнири, спряха. Това поставя много въпроси пред УЕФА, свързани с възможността за довършване на настоящия сезон и започването на следващия.

"Не знаем кога ще свърши пандемията, така че имаме план А, план В и план С, за да търсим различни решения. Трябва да изчакаме като всички останали", заяви Чеферин и определи като правилно решението за спиране на футбола.

"Има различни възможности за подновяване от май до края на юни. Ако не успеем да го направим, сезонът вероятно е загубен. Макар че има и предложение да завършим този сезон в началото на следващия, който да започне по-късно", каза Чеферин, но уточни, че краят на следващия сезон е обвързан с началото на европейското на 11 юни 2021 г.

В момента първенствата са спрени, като се играе в Беларус. В България първенството спря на 13 март, а ръководството на футбола разглежда вариант за подновяване на мачовете през май.

Според президента на УЕФА решението трябва да е най-доброто за клубовете и първенствата. "Съществува проблемът с договорите (на футболистите), които са до 30 юни, и ще е необходим компромис", добави Чеферин.