УЕФА глоби само с 15 бона Северна Македония за освиркването на българския химн

Обидните скандирания пък не спряха през всичките 90 минути от публиката в Скопие

Спорт
11:20 - 31 Октомври 2022
1649
УЕФА глоби само с 15 бона Северна Македония за освиркването на българския химн

Общо 14 500 евро финансова глоба наложи Дисциплинарната комисия на УЕФА на футболната федерация на Република Северна Македония за инцидентите по време на мача с България от турнира Лига на нациите.

Срещата завърши с българска победа с 1:0 благодарение на точния изстрел на капитана Кирил Десподов. Преди и по време на двубоя обаче обстановката беше крайно далече от спортсменската, каквато подхожда на футболен мач между съседни страни.

Всичко започна с масово и грозно освиркване на българския химн, а след това към терена летяха и предмети. Обидните скандирания пък не спряха през всичките 90 минути от публиката в Скопие към българския отбор.

Европейската футболна централа наложи глоба от 10 хиляди евро за неуважителното освиркване на Мила Родино, а също така добави и 4500 евро финансова санкция за хвърлени предмети по пистата и терена. Първото наказание е според член 16(2), буква G, а второто от същия член и алинея на Дисциплиналния правилник, но буква В.

Защитникът на Република Северна Македония Тодор Тодоровски, който беше отстранен с червен картон, е наказан с лишаване от права за един мач заради сериозна опасна игра.

УЕФА наказва с предупреждение и БФС заради поведението на българския отбор на терена, явно визирайки разправиите между играчите в края на срещата.