УЕФА изхвърля Спартак Москва от Лига Европа

Това означава, че РБ Лайпциг ще се класира директно за четвъртфиналната фаза

Спорт
15:00 - 28 Февруари 2022
2801
УЕФА изхвърля Спартак Москва от Лига Европа

Мачовете от осминафиналите на Лига Европа между РБ Лайпциг и Спартак Москва (10 и 17 март) ще бъдат отменени днес от УЕФА заради войната в Украйна.

Това означава, че РБ Лайпциг ще се класира директно за четвъртфиналната фаза на турнира, която ще се играе на 7 и 14 април.

Лайпциг призна, че води интензивни преговори с УЕФА за това как ще се проведат осминафиналите в Лига Европа срещу Спартак Москва.

ФИФА отвърна на инвазията на Украйна и повишаващото се международно напрежение, нареждайки на Русия да играе домакинските си мачове на неутрални стадиони и забранявайки използването на флага и националния химн на срещи. Новината дойде, след като две от нациите, гарантирали си класиране за Световното първенство тази година – Франция и Англия, обявиха, че няма да играят срещу Русия.

Решението на ФИФА бе определено като „напълно неприемливо“ от Полша, която трябва да се изправи срещу „Сборная“ в полуфинален плейоф за влизане на Мондиала в Катар. Международната федерация обяви в изявление, че ще продължи „диалога си с МОК, УЕФА и други спортни организации за налагането на евентуални допълнителни мерки или санкции, включително евентуално изхвърляне от турнири... ако ситуацията не се подобри значително“. ФИФА добави, че руските тимове ще играят като „Футболен съюз на Русия“ и „няма да бъде използван никакъв флаг или химн“.