Уелс и застаряващите му звезди, заедно със Сенегал и Еквадор, остават загадка

Канада още търси първия си гол на Световно първенство

Спорт
11:38 - 18 Ноември 2022
2584
Уелс и застаряващите му звезди, заедно със Сенегал и Еквадор, остават загадка

Някои от съставите на предстоящото Световно първенство в Катар ще бъдат енигма - както за нас, така и за техните фенове. Очакванията са едно, а реалностите нещо съвсем друго.

Уелс ще се изявява на най-големия футболен форум след много години - първо появяване на голямата сцена след 1958-а. Мексико винаги може да изненада, но толкова ли силен ще бъде Сенегал, ако Садио Мане не е напълно възстановен? Въпроси, на които ще получим отговорите съвсем скоро.

Япония и Мароко наистина остават загадка за нас.

ЗАГАДКИ

Еквадор
Този латиноамерикански отбор неочаквано се промъкна на Световното първенство, оставяйки по-утвърдените Чили и Колумбия зад себе си в квалификациите. Изненадващо, само Бразилия е отбелязала повече голове от еквадорците в южноамериканската зона, докато те и Аржентина са допуснали по-малко.

На пръв поглед Еквадор не се отличава, но разполага с някои интересни играчи: в защита са обещаващите Инчапе и Еступинян, а в атака - ветеранът Енер Валенсия и най-добрият реализатор на отбора в квалификациите - Майкъл Естрада. Но специално внимание трябва да се обърне на централния защитник на Брайтън Мойзес Кайседо, който вече е набелязан от големи европейски клубове.

Уелс
Да, уелсците стигнаха до полуфиналите на Евро 2016, но това беше отдавна - лидерите остаряха, а новите звезди на небосклона не се появиха. Във всеки случай класирането за първата Световна купа от 1958 г. насам вече е успех за уелсците. Трудно е да си представим, че Уелс ще играе в плейофите, но всички знаем какъв играч е Гарет Бейл, когато носи уелската фланелка.

Сенегал
Сенегалците не обичат да си спомнят за последното си участие в Световната купа. През 2018 г. този национален отбор стана първият отбор в историята, който беше отстранен от турнира въз основа на правилото за честна игра - Япония излезе от групата с равни точки само защото получи два жълти картона по-малко.

Но като цяло съставът позволява на Сенегал да очаква не само да се реабилитира, но и да вдигне шум в Катар. С една уговорка - ако основната звезда на отбора Садио Мане успее да се възстанови навреме за турнира. Разбира се, има и Калиду Кулибали, както и цял куп талантливи играчи от някои от най-добрите отбори в европейските лиги, но Сенегал с Мане и без Мане са два различни отбора.

Иран
Заради политическите вълнения в страната се появиха слухове, че Иран може дори да не успее да се включи в Световното първенство. За щастие отборът все пак ще успее да стигне до Катар. Иранците никога не са стигали до плейофите за Световната купа.

В група със САЩ, Англия и Уелс ще бъде изключително трудно да се справим, но Иран разполага със суперспособен нападател Мехди Тареми. Да не забравяме и Сердар Азмун, който, въпреки че няма редовна игрова практика в Байер, от години е лидер на националния си отбор.

Мексико
Не е национален отбор, пълен със звезди, но прави шоу на всеки голям международен турнир. Вземете например победата над Германия на Световното първенство по футбол през 2018-а или геройството на Очоа на Мондиала през 2014 г. Между другото, Гийермо все още е номер едно, така че очаквайте още една серия от супер спасявания в неговото представяне.

Основната звезда на отбора вероятно е партньорът на Хвича в Наполи - Ървинг Лозано. Но като цяло Мексико разчита предимно на екипната работа, така че основното в този отбор е треньорът Тата Мартино.

Канада
Канадците са може би основната сензация на квалификационния кръг. Отборът завършва на първо място в северноамериканската зона, като води по брой голове и допуска най-малко голове.

Основната звезда на тима, разбира се, е реактивният Алфонсо Дейвис от Байерн, но като цяло канадците се изявяват чрез отборна игра и ясно разпределение на ролите. Тези момчета вече са доказали, че са готови да поднесат изненада. Но Канада никога досега не е вкарвала гол на Световно първенство. Време е да се поправят!

Япония
През 2018 г. японците едва не направиха сензация: на 1/8-финала те водеха с 2:0 срещу Белгия до 69-ата минута, но допуснаха три и бяха елиминирани. Тогава Япония показа, че е готова да поднесе изненада. Трудно е да се каже дали отборът ще успее да направи същото и в Катар - те са твърде сериозни съперници в групата. Но едно нещо е сигурно - съблекалнята на националния отбор и трибуните с японски фенове ще бъдат идеално чисти след мача.

Мароко
Мароканците преминаха през етапа на квалификациите в лек режим, като в плейофите победиха Конго. Но Катар няма да бъде лесна задача за отбора от Северна Африка. Техните съперници са Белгия, Хърватия и изненадата Канада.

Мароко разполага с някои страхотни играчи в състава си - Хакими е отличен в мачовете си за ПСЖ, Буну и Ен-Нечири са основните играчи на Севиля. Основният човек, разбира се, е Хаким Зиеш, който беше включен в стартовия състав след скандал със старши треньора Халилходжич. Въпреки това излизането на Мароко от групата би било истински успех, като се има предвид нивото на съпротивата.