Украйна била разочарована от Роберт Фицо

ЕС
13:55 - 10 Септември 2024
796
Украйна била разочарована от Роберт Фицо

Украйна изрази разочарование от твърденията на проруския премиер на Словакия, че Киев трябва да предприеме действия за отстраняване от военните си редици тези, които той определи като фашистки елементи в украинската армия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Призивът на Роберт Фицо отразява аргументите на Русия във войната ѝ срещу Украйна, включително твърдението на Кремъл, че с инвазията си Русия се стреми да „денацифицира“ по-малката си съседка.

В тази връзка украинското министерство на външните работи заяви: "В Киев е налице  разочарование във връзка с изявлението, направено от словашкия министър-председател Роберт Фицо по отношение на украинските войници, което е в разрез със съществуващото ниво на доверие и сътрудничество между Украйна и Словакия.“

Словашкият приемиер Роберт Фицо каза:

"Всички говорим за фашизъм, нацизъм, но въпреки това мълчаливо толерираме факта, че из Украйна се движат части, които имат много ясно обозначение, които са свързани с движения, които сега смятаме за опасни и забранени.“

Русия рутинно нарича украинските лидери нацисти, припомня Ройтерс.

Президентът Владимир Путин се позова на необходимостта страната да бъде избавена от нацистите още от първия ден на инвазията през февруари 2022 г.

Придържането на Фицо към линията на Кремъл в качеството му на лидер на страна от НАТО усложнява работата на украинския президент Володимир Зеленски, който отправя почти всекидневни молби към Северноатлантическия алианс да предостави оръжия с голям обсег и да разреши използването им за обстрел на цели на руска територия.

От началото на войната Украйна се стреми към присъединяване  към Европейския съюз и НАТО, но Фицо и унгарският премиер Виктор Орбан се противопоставиха на консенсуса по тези усилия.

Русия критикува украинския батальон "Азов“ за неговите ултранационалистически корени, датиращи от създаването му за борба с финансирани от Русия сепаратисти през 2014 г.