Украйна е освободила 500 кв. км от област Херсон

Това твърди говорителят на южното украинско командване Наталия Хуменюк

Русия
15:50 - 12 Септември 2022
2646
Украйна е освободила 500 кв. км от област Херсон

Въоръжените сили на Украйна са освободили територия с площ около 500 квадратни километра в област Херсон. Това твърди говорителят на южното украинско командване Наталия Хуменюк.

Тя съобщи, че армията на защитаващата се от Русия страна си е върнала контрола над селищата Високопилия, Нововознесенск, Билогирка, Сухи Ставок и Миролюбивка – всички от които в южната област Херсон. Точно там Украйна започна мащабната контраатака, като привлече вниманието на руснаците, принуди ги да отправят повече ресурси на юг и след това удари мощно в Харков – втория най-голям град, който се намира на североизток.

Хуменюк допълни, че е все още е опасно за хората в освободените от руската окупация територии, тъй като обстрелът продължава.

"Освен това при отстъплението си врагът е минирал част от територията, така че всички местни жители трябва да бъдат много внимателни с оглед на тези опасности", добави тя.

Малко по-рано Хуменюк заяви пред „Канал 24“, че някои руски войници опитват да влязат в преговори с украинците в Херсон, за да сложат оръжие.