Украйна е освободила 600 населени места през последния месец

Украйна
13:30 - 14 Октомври 2022
2189
Украйна е освободила 600 населени места през последния месец

Украинските въоръжени сили са освободили повече от 600 населени места от руска окупация през последния месец, включително 75 в изключително стратегическата Херсонска област, съобщи украинското министерство за реинтеграция на временно окупираните територии.

Ройтерс цитира тази информация, като уточнява, че не може да направи независима проверка на този факт.

Около 502 населени места са били освободени в Североизточната част на Харковска област, където украинските сили миналия месец навлязоха дълбоко в руските линии, съобщи министерството късно в четвъртък.

Според същата информация са освободени 43 населени места в Донецка област и седем в Луганска област.

"Площта на освободените украински територии се е увеличила значително", се казва в съобщение на министерството на уебсайта му.

Донецка, Луганска, Херсонска и част от Запорожка области на Украйна бяха "анексирани" от Москва в края на миналия месец като отговор на контраофанзивата на украинските сили, бързо напреднали на североизток, изток и юг. "Анексиите" бяха заклеймени от Киев и Запада като незаконни.

В четвъртък назначеният от Русия губернатор на Херсонска област в Украйна призова жителите да се евакуират на фона на боевете между руските и настъпващите украински сили.

В края на август Украйна започна контранастъпление срещу руските сили, окупиращи части от страната от началото на инвазията през февруари.