Украйна е свалила 14 руски дрона

Украйна
08:11 - 15 Декември 2023
4801
Украйна е свалила 14 руски дрона

Украинските военновъздушни сили (ВВС) съобщиха в петък сутринта, че всичките 14 дрона камикадзе, изстреляни от руската армия късно вечерта, са били свалени, информира Би Би Си.

"Всичките 14 вражески дрона са свалени от мобилни огневи групи на ВВС и ВС на Украйна в Николаевска, Херсонска, Хмелницка и Полтавска области", съобщава украинската армия.

Целта на дроновете са били обекти в Хмелницка област в Западна Украйна и индустриалния център Кременчук в Полтавска област.

Силите за ПВО на Украйна прехванаха руска хиперзвукова ракета Х-47М2 "Кинжал" в небето над Киевска област в четвъртък следобед.

Това съобщи в Telegram командващият ВВС на Украйна генерал-лейтенант Микола Олешчук, предаде Укринформ.

"Един Кинжал е свален над Киевска област! Без коментар...", отбеляза командирът.

Както добави пресслужбата на ВВС чрез Telegram, руснаците изстреляха няколко ракети "Кинжал" около 14:15 киевско време.

В 14:20 са отчетени попадения в района на Староконстантинов, Хмелницка област. Още в 14:20!

"Моля, имайте предвид, че от момента на задействане на въздушната тревога до момента на удара на ракетите в Централна Украйна са изминали само 10 минути", подчертаха от ВВС.

Отбелязва се, че общо руските МиГ-31К са изстреляли три балистични ракети с въздушно изстрелване Х-47М2 "Кинжал".

Ракетите, изстреляни от въздушното пространство над Тулска област на Русия, са били насочени към Киев и Староконстантинов.

Една ракета Х-47М2 "Кинжал" е унищожена над Киевска област от подразделението за ПВО на ВВС на Украйна.

"Разбира се, ние не коментираме последствията от попаденията/непопаденията в Хмелницка област. Няколко вражески цели, за които докладвахме по-рано, вероятно са били симулации, създадени от вражески системи за електронна война", отбелязаха ВВС.

По данни от Би Би Си в близост до град Староконстантинов има едноименно военно летище, което се използва се по-специално за самолети Су-24М, способни да носят крилати ракети Storm Shadow/SCALP.

Военните подчертаха, че ще продължат да съобщават своевременно посоката на движение на всички идващи цели, тъй като е невъзможно веднага да се установи дали това е действителен Кинжал или симулация, така наречената "фалшива цел".