Украйна и Румъния възобновяват вноса и износа на електроенергия

Украйна
17:39 - 26 Юли 2023
3247
Украйна и Румъния възобновяват вноса и износа на електроенергия

Националната комисия за енергетика и комунални услуги на Украйна се съгласи да извършва операции по износ и внос на електроенергия чрез трансграничен поток към и от Румъния. Това се посочва в изявление на уебсайта на комисията.

Според споразумението между операторите на украинската и румънската разпределителни системи приходите (без ДДС) от управлението на ограниченията на границата между Украйна и Румъния се разпределят между НЕК Укренерго и C.N.T.E.E. Transelectrica S.A. в съотношение 50% към 50%.

Възобновяването на износа и вноса на електроенергия ще спомогне за стабилизирането на украинската енергийна система, тъй като ще позволи внос от Румъния в часовете с дефицит на ток през деня и съответно износ към Румъния в други часове от денонощието, когато има излишък на електроенергия.

От 2022 г. енергийната система на Украйна е синхронизирана с мрежите на континентална Европа. Електроенергия от Украйна се доставяше на Полша, Молдова, Словакия и Румъния. От октомври миналата година доставките бяха преустановени заради руските ракетни атаки. В резултат на обстрелите критичната инфраструктура на Украйна беше сериозно повредена.