Украйна иска да даде гражданство на Борис Джонсън

Джонсън остава култова фигура в Киев заради силната си подкрепа за страната

Украйна
13:36 - 27 Юли 2022
2283
Украйна иска да даде гражданство на Борис Джонсън

Петиция за даване на украинско гражданство на британския премиер в оставка Борис Джонсън и за избирането за премиер на Украйна събра над 2500 подписа часове след като беше поставена на официалния сайт за петиции в Украйна във вторник, предава Ройтерс.

Въпреки че загуби популярност в страната си и в крайна сметка беше принуден да обяви оставката си след десетки напускания на министри в началото на юли, Джонсън остава култова фигура в Киев заради силната си подкрепа за Украйна преди и по време на руската инвазия.

Картини, стенописи и дори торти в столицата на Украйна носят образа на човека, когото някои украинци нежно наричат ​​"Джонсонюк".

Петицията, адресирана до украинския президент Володимир Зеленски, изброява силните страни на Джонсън като "световната подкрепа за Борис Джонсън, ясната му позиция срещу военната инвазия в Украйна".

В петицията обаче се признава една отрицателна страна на такова назначение: несъответствието с конституцията на Украйна.

При очевидно съвпадение, няколко часа след като петицията беше пусната във вторник, Джонсън връчи на Зеленски наградата за лидерство "Сър Уинстън Чърчил" за "невероятна смелост, предизвикателство и достойнство" пред лицето на руската агресия.

Зеленски не спомена новата петиция при приемането на наградата, но ще бъде длъжен да отговори официално, ако тя получи 25 000 подписа.

Приемайки наградата чрез видеовръзка от Киев, Зеленски цитира британския премиер Чърчил от военното време, казвайки, че Джонсън "не е и помислял да се откаже от борбата", когато ситуацията е станала трудна.