Украйна изнася над 42 млн. тона зърнени култури

ЕС
13:24 - 20 Май 2024
1179
Украйна изнася над 42 млн. тона зърнени култури

Износът на зърнени култури от Украйна за периода юли 2023 г. - юни 2024 г. намалява до 42,91 млн. метрични тона към 20 май в сравнение с 42,94 милиона, отчетени към 24 май миналата година. Това сочат данни на украинското земеделско министерство, публикувани днес и цитирани от Ройтерс.

Износът на зърнени култури от Украйна през този сезон включва 16,6 милиона тона пшеница, 25 милиона тона царевица и 2,3 милиона тона ечемик.

Украйна традиционно изнася около 95 на сто от своя износ на зърнени култури през черноморските си пристанища.

Украинското правителство очаква реколтата през тази година да възлезе на 81,3 милиона тона зърнени и маслодайни семена. Прогнозира, че около 50 милиона тона от тях няма да бъдат използвани на вътрешния пазар и ще може да бъдат изнесени.

Земеделското министерство в Киев посочва, че общата реколта от зърнени култури и маслодайни семена може да намалее до 74 милиона тона през 2024 г., от които 52,4 милиона тона зърно.

Сериозното застудяване в началото на месеца в северните и източните региони на Украйна същевременно може да доведе до спад на реколтата от зърнени култури и маслодайни семена през тази година. Това се посочва в анализ на консултантската агенция АПК-Информ. Тя се позовава на селскостопански специалисти, които отбелязват, че в началото на май температурите на въздуха са паднали до минус 2 градуса по Целзий и дори до минус 9 градуса по Целзий в някои райони. 

Застудяванията са нанесли щети на посевите от пшеница, ечемик, рапица и и грах. Експертите посочват, че между 20 и 30 на сто от реколтата на зърнени култури и маслодайни семена може да бъде да бъде загубена, отбелязва БТА.