Украйна изнася над 50 млн. тона зърно по алтернативни маршрути

Новини
13:29 - 26 Юли 2023
2346
Украйна изнася над 50 млн. тона зърно по алтернативни маршрути

Тази година украинските фермери очакват да съберат 69 милиона тона зърнени и маслодайни култури, така че експортният потенциал на Украйна може да надхвърли 50 милиона тона.

Заместник-председателят на Украинския аграрен съвет, Денис Марчук, говори за това в ефира на украинското радио, съобщава "Укринформ".

"До вчера Дунав беше ключов алтернативен път за нас, но пристанището "Рени" също беше атакувано. Съответно това създава допълнително напрежение с износа на зърно в тази посока. Но след Черноморската инициатива малките речни пристанища са посока, която ни дава възможност потенциално да изнасяме зърно всеки месец. Днес това количество е 2,5 милиона тона и има потенциал да нарасне с още един милион. Освен това нашите сухопътни маршрути са железопътните линии и пътища. Но има трудности, свързани с блокада на украинския внос до пет от източноевропейските страни, което намали транспортния поток в тази посока. Например, преди забраната за внос

украинските железници можеха да транспортират над 1 милион тона на месец, а по шосе 600 000-700 000 тона/месец.

След тази забрана железниците можеха да превозват около 600 000 тона, а автомобилите - в рамките на 200 000 тона, тоест това са много ниски показатели“, каза Марчук.

Според него днес е важно в процеса на преговори с Европейската комисия да се настоява обявените забрани да бъдат отменени.

„Миналата година трудностите бяха по-големи. Половин година нямахме износ, а имахме много голямо количество преходни остатъци. Те бяха над 20 млн. тона. Във всички тези условия трябваше бързо да търсим алтернативи. Работата започна едва през август, когато заработи Черноморската инициатива. Когато нямате възможност да преместите продуктите си, след като сте построили толкова голям брой складове, не знаете какво да правите с тях.

Второ, това са големи инвестиции, които днес трябва да намерят инвеститори.

В условията на война те не са толкова лесни за намиране, тъй като от време на време има руски обстрели и в западната част на нашата страна“, каза заместник-председателят на Украинския аграрен съвет.

Според него врагът умишлено удря селскостопанската инфраструктура. „Русия разбира, че украинското зърно е едно от ключовите направления на потенциалния износ на Украйна, което носи пари, и те наистина искат да го унищожат. Всъщност днес, като блокират Черно море, те изкуствено повишават цената на зърно в света, за да предложат по-късно своето зърно на бедните страни и то на високи цени“, добави той.