Украйна използва танкове Леопард и постига успехи в Донецк

Украйна
17:05 - 05 Юни 2023
3047
Украйна използва танкове Леопард и постига успехи в Донецк

Заместник-началникът на руската гвардия в самопровъзгласилата се и анекксирана от Русия Донецка народна република (ДНР) Александър Ходаковски заяви, че въоръжените сили на Украйна за първи път са започнали да използват германски танкове "Леопард", цитира думите му Руската служба на Би Би Си. 

"Ситуацията в района на Новодонецкое и вляво към Великоновоселовка е сложна - противникът, открил слабите ни места, увеличава усилията си. За първи път в нашия тактически район бяха забелязани "Леопарди". Както очаквах вчера - усещайки миризмата на успеха, врагът ще хвърли допълнителни сили в битката. Само в района на Новодонецк са регистрирани до 30 единици бронирана техника", написа Ходаковски в своя телеграм канал.

По-рано той заяви, че украинските сили са преминали в настъпление в посока Золотая Нива - Новодонецкое и че засега успяват.

"Въздушното разузнаване записа движението на до тридесет бронирани машини в тактическата зона, но поради ограничените възможности не можаха да установят точката на "пробив". В резултат на това ударната група, която сега атакува Новодонецкое, достигна линията на нападение почти незабелязана. Традиционно, след като заглушаваше комуникациите, врагът успя да ни постави в сложно положение. Ситуацията се развива", пише Ходаковски.