Украйна използвала американско оръжие срещу Русия

Новини
21:13 - 05 Юни 2024
5391
Украйна използвала американско оръжие срещу Русия

Според западен служител, запознат с въпроса, през последните дни Украйна е използвала американски оръжия за нанасяне на удари на територия във вътрешността на Русия.

Оръжията са били използвани в съответствие с наскоро одобрените указания на президента Джо Байдън, които позволяват с американски оръжия да бъдат нанасяни удари на територията на Русия с ограничена цел – защитата на Харков, втория по големина град в Украйна.

Служителят не е упълномощен да коментира публично деликатния въпрос и говори при условие за анонимност.

Директивата на Байдън позволява оръжия, доставени от САЩ, да бъдат използвани за нанасяне на удари по руски сили, които атакуват или се готвят да атакуват. Тя не променя политиката на САЩ, която насочва Украйна да не използва предоставените от американците ракети АТАКМС или ракети с голям обсег и други боеприпаси за нанасяне на офанзивни удари на територията на Русия, заявиха американски представители.

Украинските официални лица бяха засилили призивите си към САЩ да позволят на силите на Киев да се защитават от нападения, идващи от руска територия. Харков се намира само на 20 км от руската граница и е обект на засилени руски нападения.

При настъплението си в североизточната част на Харковската област руските сили се възползваха от продължителното забавяне на американската военна помощ. Освен това неадекватното военно производство в Западна Европа забави решаващите за Украйна доставки до бойното поле.