Украйна оборудва безпилотни катери с ракетни установки

Украйна
16:23 - 22 Май 2024
2206
Украйна оборудва безпилотни катери с ракетни установки

Украйна е оборудвала някои от своите военноморски безпилотни катери със системи за многократно изстрелване на ракети и ги е използвала за обстрел на руски позиции в битка, каза източник от украинското разузнаване пред Ройтерс в сряда.

Украйна, която вече няма значителни военни кораби във флота си, използва безпилотни военноморски дронове, пълни с експлозиви, за да се приближават до руски военни кораби в Черно море, детонирайки при удар.

Системите са изиграли роля в усилията на Киев да изтласка руските военноморски кораби от районите на Черно море, използвани от търговски кораби за превоз на украински износ.

Украинският източник, който отказа да бъде назован, каза, че някои "Морски бебета", модел на военноморски дрон, използван от Службата за сигурност на Украйна (СБУ), са били оборудвани с реактивни системи за залпов огън "Град".

"Днес можем да потвърдим, че те (безпилотните катери) са оборудвани със система за многократно изстрелване на ракети и това технологично решение вече показва мощни резултати.

Източникът каза, че модифицираните безпилотни самолети са били използвани за атака на руските позиции на Кинбурнската коса в устието на Днепър тази седмица.

Ройтерс не може независимо да провери използването на модифицираните оръжия.

Руските сили окупираха Кинбурнската коса (тънка ивица земя) в Николаевска област през първата година от пълномащабното си нахлуване през февруари 2022 г.