Украйна обяви колко са руските загуби след експлозията в Крим

Според анализатори взривовете вероятно са причинени от украинска атака с ракети

Украйна
17:08 - 10 Август 2022
3028
Украйна обяви колко са руските загуби след експлозията в Крим

Украинските въздушни сили обявиха, че около 10 руски самолета са били унищожени при експлозията на полуостров Крим, която стана във вторник. При нея загина един човек, а поне 14 бяха ранени.

Говорителят на въздушните сили на Украйна Юрий Игнат съобщи, че във въздушната база Саки в Новофедоровка, която бе взривена, руснаците са държали самолети Су-24, Су-30, Ил-76 и др.

Русия твърди, че не е имало атака по базата – версията на Москва е, че серията експлозии са причинени от инцидент, а не от украински удар. От Киев нито потвърждават, нито отричат да имат нещо общо. Според анализатори взривовете вероятно са причинени от украинска атака с ракети с обсег 200-300 км. Става въпрос за ракети „земя-земя“ ATACMS, за които Киев отдавна моли Запада и с които ракетните системи HIMARS могат да стрелят с по-голям обхват.

Официално няма публични данни дали Украйна разполага с тези по-мощни ракети, предоставени от САЩ, тъй като от Вашингтон са наясно, че оръжията могат да се ползват от Киев за удари по руска територия.