Украйна обяви победа в Ирпен

Украинският генерален щаб публикува сутрешно обобщение на последните събития на фронта

Русия
13:27 - 29 Март 2022
2032
Украйна обяви победа в Ирпен

Президентът на Украйна Володимир Зеленски публикува поредното си среднощно обръщение към украинците. Той го започна със съобщение за освобождението на град Ирпен близо до Киев. По-рано за същото говори и кметът на населеното място, обобщава руската служба на Би Би Си.

В същото време Зеленски предупреди: "Все още е твърде рано да се говори за сигурност в този регион. Боевете продължават". Президентът добави, че руските войски продължават да контролират северната част на Киевска област и "разполагат с ресурси и жива сила".

Украинският президент е заявил, че в понеделник не е бил отворен нито един хуманитарен коридор за извеждане на бежанци и доставка на хуманитарна помощ. Според Зеленски виновни за това са руските войски, които "не са осигурили тишина". (В понеделник вечерта представители на руското министерство на отбраната са заявили, че украинските войски не са потвърдили хуманитарните коридори).

Президентът на Украйна е разговарял с няколко западни лидери, включително италианския премиер Марио Драги. Според Зеленски "Италия се съгласи да стане един от гарантите за сигурността на Украйна в съответната нова система от гаранции, която разработваме". Той отново изрази недоволство от западната политика преди началото на войната, когато не бяха въведени превантивни санкции срещу Москва. "Вече преминахме през тази история миналата година, когато казахме, че имаме нужда от силни превантивни санкции срещу Русия, за да няма нахлуване", каза Зеленски.

Украинският генерален щаб публикува сутрешно обобщение на последните събития на фронта. Според изявлението на военните през изминалото денонощие в Донецка и Луганска области са отбити седем атаки на руски войски и са унищожили 12 танка, 10 бойни машини на пехотата и три автомобила.

Властите в сампопровъзгласилата се Донецка народна република от своя страна съобщиха, че украинските войски са обстрелвали Петровския район в Донецк рано сутринта, цитирани от РИА Новости

Освен това украинските сили за сигурност стреляха по населеното място Михайловка със 120-милиметрова минохвъргачка, а по Кащаново са били изстреляни 20 ракети "Град".

Генералният щаб също така съобщава, че руската армия нанася ракетни и бомбени удари, като "се опитва да унищожи напълно инфраструктурата и жилищните райони на украинските градове" и "се концентрира върху съоръженията за съхранение на гориво".