Украйна очаква да получи 40-50 изтребителя F-16

Украйна
11:26 - 16 Май 2023
1305
Украйна очаква да получи 40-50 изтребителя F-16

Украйна иска да получи общо 40 до 50 изтребители F-16, за да сформира три или четири ескадрили за защита на украинското въздушно пространство. Това съобщи Юрий Сак, съветникът на министъра на отбраната на Украйна Олексий Резников.

Сак обясни, че нуждата от модерни самолети е спешна, цитира "Фокус" думите му пред Политико. Тази нужда ескалира през март, когато руските ВВС започнаха широко да използват управляеми планиращи бомби, с които достигат цели на големи разстояния. Сега Украйна "няма с какво да спре" руските самолети, които ги превозват.

„Днес всички говорят за коалиция от изтребители, което е много обещаващ знак“, каза Сак като допълни, че в този случай ПВО на Украйна ще има повече възможности.

Припомняме, че украинският президент Володимир Зеленски настоя въпросът за изтребителите да бъде обсъден в дневния ред на срещата на Г-7, която ще се проведе в Хирошима, Япония, както и на срещата на върха на НАТО в Литва през юли. Въпреки че Франция, Великобритания, Италия и Германия не могат да предложат F-16, Сак каза, че "те имат важен глас в международната коалиция" и Киев има желание европейските партньори да насърчават съюзници като САЩ и Турция.

Съветникът на министъра на отбраната обясни, че украинският президент е получил "уверения" от съюзниците по време на европейската му обиколка, че ще обсъдят въпроса през следващите дни.