Украйна получи 14 „Су-25”, български ли са?

Общество
10:10 - 27 Май 2022
5953
Украйна получи 14 „Су-25”, български ли са?

14 щурмови самолета Су-25 от "един от източноевропейските партньори" са доставени в Украйна, съобщи полското издание Defense.pl като цитира агенция NEXTA.

Машините са пристигнали "на части" по суша. Агенцията твърди, че броят на доставените самолети съответства на размера на българския флот Су-25 и припомня, че осем от тях наскоро били модернизирани от беларуския авиационен завод в Барановичи.

Новината на украинската агенция NEXTA звучи правдоподобно, защото съвпада с информация на Foreign Policy. На 24 май в изданието публикува информация за пратката от самолети.

По време на посещение в Международния център за координация на донорите (IDCC) и центъра за контрол на военната помощ за Украйна в Щутгарт кореспондент на Foreign Policy чул, че американски екип от специалисти, делегирани от Европейското командване на армията на САЩ, помагат за разглобяването на самолетr Су-25, така че те може да се транспортира до Украйна. Работата трябвало да се извършва в Източна Европа.

Информацията изглежда достоверна и заради това, че единствената държава от НАТО, която разполага със самолет Су-25, е България. А броят на 14 единици (12 едноместни Су-25К и 2 двуместни учебно-бойни Су-25УБК) съответства на размера на българския флот. Осем от тези самолети бяха модернизирани през 2020-2021 г. в Беларус. Тогава българският Су-25 получил допълнителни комуникационни системи, по-модерни навигационни и IFF системи и пригоден за превоз на ракети въздух-въздух Р-73 и контейнер за радиоелектронна борба.

След модернизацията самолетите трябвало да се използват до замяната им с друг F-16V, т.е. най-късно до 2028 г., твърди агенцията. Първите осем машини от този тип бяха договорени през 2020 г., но доставките им се забавят. Въпреки това София изглежда е решила въпреки първоначалния си отказ да предаде своите "щурмоваци" на Украйна. Може да се подозира, че в замяна ще получи някаква печалба от Вашингтон, например под формата на „отстъпка“ за повече машини.

Украинската агенция твърди, че 14-те Су-25 със сигурност ще бъдат много полезни и с тях ще повишат оперативните възможности на украинската авиация. Преди началото на войната през февруари Украйна имаше една щурмова ескадрила, въоръжена със 17 машини Су-25. Поне 5 от тях вече са загубени, а други са претърпели множество щети.

Интересно е, че осемте български самолета, модернизирани в Беларус, са боядисани в пикселен камуфлаж, подобен на този, който имат украинските самолети - само цветове са по-ярки в зелено и кафяво. Украинските машини са боядисани със сиви петна.