Украйна получи още стотици милиони евро от Европейския съюз

Украйна
16:28 - 27 Юни 2024
1571
Украйна получи още стотици милиони евро от Европейския съюз

На 27 юни Украйна получи поредната сума от Европейския съюз - в размер на 1,9 млрд. евро. Парите са по Механизма за подкрепа на Украйна, съобщи министър-председателят Денис Шмигал.

Четиригодишният Инструмент за Украйна отпуска 33 млрд. евро под формата на заеми и 17 млрд. евро като безвъзмездни средства, при условие че украинското правителство е задължено да извърши определени реформи.

Общата бюджетна подкрепа за Украйна от ЕС досега през 2024 г. "достигна почти 8 млрд. евро", каза Шмигал, като добави, че "предстои още".

През февруари ЕС одобри Инструмента за Украйна след дълго отлагане заради ветото на унгарския премиер Виктор Орбан. В средата на май Съветът на ЕС прие рамковото споразумение, в което се определят задачите на украинското правителство за възстановяване, реконструкция и модернизация.

През март Шмигал заяви, че реформите ще обхванат "публичната администрация, (борбата) с корупцията, икономическите и секторните реформи в различни сфери: от енергетиката до селскостопанския сектор", припомня Kyiv Independent.