Украйна раздели парламента ни: БСП и ПП се хванаха за гушите с ГЕРБ и ДБ за военната помощ

Свят
19:10 - 20 Април 2022
4425
Украйна раздели парламента ни: БСП и ПП се хванаха за гушите с ГЕРБ и ДБ за военната помощ

Продължаваме промяната успя да привлече БСП с новото предложение, което внесе в парламента, да се даде “техническа” помощ на Украйна, но без изрично да се споменава “военна”. И докато социалистите се заканиха да го подкрепят, то коалиционните им партньори от “Демократична България” го определиха като безсмислено.

Досега в парламента имаше две такива предложения на ДБ и ГЕРБ. ”Демократична България” предлагат страната ни да окаже военно-техническа помощ на Украйна, като ползва пари от специалните фондове на ЕС и НАТО.

ГЕРБ пък също иска страната ни да предостави оръжие, но с изричната уговорка това да не се прави за сметка на основни отбранителни платформи и съоръжения. Освен това те предлагат и правителството да започне преговори с НАТО, за да осигури заместващ и подсилващ капацитет на отбранителните ни способности.

Двете предложения бяха внесени в парламента в началото на месеца, но на два пъти изпаднаха от дневния ред на комисията по външна политика. По искане на ГЕРБ днес те отново бяха включени в дневния ред и предстои да се гледат в следващите минути.

Междувременно днес ПП внесе свое предложение, с което настоява да се помогне с “техническа” помощ на Украйна. То предвижда правителството да се задължи да окаже помощ на бежанците с нужните законодателни и организационни промени, както и Министерският съвет да изготви цялостен пакет от мерки за преодоляване от наложените санкции спрямо Русия, които биха могли да засегнат страната ни в икономически, социален и енергиен аспект.

Терминът “техническа” скара депутатите.

"Техническа помощ е по-широкият термин от военно-техническа помощ, но включва в себе си и него. Казахте, че сте го обсъдили в коалицията, имате ли съгласие", обърна се към ПП Ангел Георгиев от “Възраждане”.

"Не мога да се съглася с тази трактовка. Предлагаме техническа помощ за защитните цели на Украйна", каза Атанас Михнев от ПП.

"Ние не разбираме военна помощ под термина техническа", настоя и Кристиан Вигенин от БСП.

"Може би трябва да се консултирате с експерт по български език, за да ви разясни термина", отвърна Ангел Георгиев, цитиран от "24 часа".

"Военна помощ означава оръжие, техническа - ремонтни дейности. Според мен трябва да има и двете. Какво значи техническа помощ за защитни цели? Оръжие може да се използва и за защитни и нападателни цели", каза пък Христо Гаджев от ГЕРБ.