Украйна разследва над 12 000 убийства на цивилни

Според началника на Националната полиция около 75% от загиналите са мъже

Украйна
16:27 - 13 Юни 2022
2757
Украйна разследва над 12 000 убийства на цивилни

Украинската полиция разследва смъртта на над 12 000 цивилни граждани, а 1200 тела, включително тези, намерени в масови гробове, все още не са идентифицирани. Това заяви Игор Клименко, началник на Националната полиция в Киев.

"В цяла Украйна получихме съобщения, открихме съответните наказателни производства за смъртта на повече от 12 000 души, които бяха открити, по-специално в масови гробове", заяви Клименко в ексклузивно интервю за Интерфакс-Украйна.

Той отбеляза, че само в района на Киев са загинали повече от 1500 цивилни граждани. "В Буча, Ирпен, Гостомел, Бородянка имаше много убити хора, които лежаха направо на улиците. Снайперистите стреляха по тях от танкове, от бронетранспортьори, въпреки белите ленти, които руските военни принуждаваха хората да носят", каза началникът на Националната полиция.

Клименко допълни, че голям брой хора са били открити мъртви в домовете си: "И когато нашите специалисти по взривни вещества, криминалисти, следователи отидоха в апартаментите, те намериха тези тела. Тези хора са починали от минни инциденти“.

Що се отнася до масовите гробове, началникът на полицията каза, че е твърде рано да се посочват конкретни цифри, тъй като всяка седмица се откриват още и още тела. „В Буча 116 души са били погребани в един такъв гроб. Имало е и по-малки погребения – с по 5-7 души. Тук говорим за жители, които са събрали телата на загиналите и са ги погребали в паркове“, добави Клименко.

Според началника на Националната полиция около 75% от загиналите са мъже, 2% са деца, а останалите са жени. "Това е цивилно население, хората не са имали нищо общо с военните или правоохранителните органи", каза Клименко.

Говорейки за процедурата по ексхумация, началникът на Националната полиция отбеляза продължителността и сложността на процеса. "Досега не са идентифицирани около 1200 тела. Това е дълъг процес, доста трудоемък, защото много тела са в състояние на разпад, след като са били погребани, застреляни. Те не могат да бъдат идентифицирани. Роднините трябва да са само преки - баща-майка-деца. Това е единственият начин, по който работим", заяви Клименко.