Украйна с трудности около Купянск, но настъпва на изток

Украйна
12:04 - 21 Август 2023
1951
Украйна с трудности около Купянск, но настъпва на изток

Ситуацията в Харковска област в Източна Украйна е "трудна". Това отчете украинският заместник-министър на отбраната жа Хана Маляр, цитирана от "Ройтерс".

Тя обаче посочи, че силите на Киев отблъскват руските атаки и през последната седмица са си върнали няколко квадратни километра на източния фронт.

Миналата седмица украинската армия съобщи, че Русия атакува Купянск - град в Харковска област.

"Ситуацията в направление Купянск остава трудна. Врагът не се отказва от плановете си за настъпление, събира допълнителни сили", докладва Маляр.

Тя изрази увереност в украинските защитници, но призна, че те срещат големи трудности, въпреки че врагът не отчита напредък.

По думи на Маляр украинските сили напредват южно от град Бахмут, който беше окупиран от руските сили през май след кървави сражения, продължили с месеци, и през последната седмица са освободили още 3 кв. км.

Тя посочи, че няма значителни промени в ситуацията на юг, където украинските сили се опитват да разделят руските сили и да достигнат до Азовско море.

"Не бива да подценяваме врага. Всички трябва да проявим търпение и да подкрепяме нашите въоръжени сили", подчерта Маляр.

Миналата седмица украинската армия съобщи, че е постигнала успехи на югоизточния фронт, като е напреднала от наскоро освободеното село Урожайное.

Официален представител на Съединените щати обаче изрази съмнение, че украинските сили ще успеят да достигнат и да си върнат окупирания от Русия стратегически град Мелитопол по време на контраофанзивата.