Украйна с успешни контраатаки в Запорожка област

Според британското разузнаване въздушните сили на Кремъл не отговарят на очакванията

Украйна
11:16 - 20 Юни 2022
2929
Украйна с успешни контраатаки в Запорожка област

Русия не напредва значително в района на Северодонецк, където в момента са концентрирани основните военни действия в Украйна. Причината е, че руската артилерийска мощ, съчетана с вероятно недостатъчно силни пехотни части, е недостатъчна, за да позволи на Москва да осъществи пробив.

Руските сили продължават да се подготвят за настъпление към Славянск от югоизток от Изюм и западно от Лиман. В същото време не спират да обстрелват населени места в Донбас, като се съсредоточават върху Северодонецк и Бахмут.

На 20 юни Генералният щаб на Украйна заяви, че Москва провежда интензивни атаки по Донецка и Луганска област, като използва тежка артилерия и въздушни удари. По направлението към Северодонецк руснаците обстрелват Лисичанск, Сиротин, Тошкивка и други селища и нанасят въздушни удари с двойки самолети Су-25 край Бяла гора и Мирна Долина. Продължават сраженията за установяване на пълен контрол над град Северодонецк – най-важната точка, която ще даде контрол над Луганска област.

В направленията Лиман, Авдийвка, Новопавлов и Запорожие руските сили се опитват да предотвратят прегрупирането на части от украинските войски. В дневния си обзор американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната съобщава, че украинците са направили успешни контраатаки в Запорожка област. Това е принудило противника да подсили този отслабен сектор на фронтовата линия.

Добавя се още, че силите на Кремъл се фокусират върху подсилване на отбранителните позиции на юг заради успешните напоследък украински контраофанзиви по границата между областите Херсон и Николаев.

От Киев съобщават още, че Русия подсилва черноморския си флот. Според Южното оперативно командване на Украйна в момента в Черно море има три руски кораба и три подводници с общ арсенал от 36 ракети, както и три въздушно-десантни корпуса. В руската Брянска област, граничеща с Украйна, Москва е разположила дивизия с противовъздушни ракети.

Според британското разузнаване – въздушните сили на Кремъл не отговарят на очакванията. Този провал е един от най-важните фактори за цялостното неизпълнение на целите във войната на Русия в Украйна. Москва не успява да наложи пълен контрол от въздуха, не желае да поеме риск и рядко пробива навътре зад украинските линии. Години наред целта на въздушното бойно обучение е било да впечатли генералите, а не да развие необходимата динамика сред екипажите, твърди се в доклада от 20 юни.