Украйна съобщава за девет екзекутирани войници от руските сили в Курск

Киев често отправя обвинения към Русия, че екзекутира пленени украински войници

Украйна
19:30 - 13 Октомври 2024
13085
Украйна съобщава за девет екзекутирани войници от руските сили в Курск

Комисарят на Върховната рада на Украйна по правата на човека Дмитро Лубинец осъди предполагаема екзекуция на девет украински войници от руските сили в граничния район на Курск, предаде БиБиСи.

Лубинец каза, че е писал до Обединените нации и Червения кръст, обвинявайки Москва в нарушаване на "всички правила и обичаи на войната".

Обвиненията идват след репортажа на украинският мониторингов проект DeepState, който публикува кадри, на които се посочва, че се виждат мъртви войници, които са били предимно оператори на дронове. Властите в Русия все още не са коментирали обвиненията.

Изображенията, публикувани от DeepState, показват мъртвите украински войници, съблечени по бельо и лежащи с лицето към земята. Труповете са се намирали на земеделска земя.

Според изданието убитите оператори на дронове са били прегазени от бързо руско настъпление.

В Telegram канали си Лубинец написа, че "тези действия не трябва да остават ненаказани и врагът трябва да понесе пълната отговорност. Международната общност не бива да си затваря очите пред подобни престъпления".

Киев често отправя обвинения към Русия, че екзекутира пленени украински войници. Това се смята за военно престъпление според Женевската конвенция. По-рано този месец офисът на генералния прокурор заяви, че руските сили са екзекутирали 93 украински войници от началото на конфликта.