Украйна се готви за продължителна война

Украйна
08:50 - 18 Май 2022
1428
Украйна се готви за продължителна война

Войната с Русия навлиза в "продължителна" фаза. Това каза във вторник министърът на отбраната на Украйна Oлексий Резников, докато руските войски се опитват да поемат пълен контрол над източната и южната част на страната.

"Русия се готви за дългосрочна военна операция, каза Резников пред министрите на отбраната на Европейския съюз и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, предаде АФП. Войната навлиза в продължителна фаза", добави той в речта си, чийто текст беше публикуван на страницата му във Фейсбук.

Според Резников руските войски в момента изграждат укрепления в Запорожка и Херсонска области, за да "преместят в отбрана, ако е необходимо".

Основните усилия на Кремъл сега са насочени към "обкръжаване и унищожаване на групи от въоръжените сили на Украйна в Донецк и Луганск, създаване и поддържане на сухопътен коридор от Русия до Крим и завършване на окупацията на Южна Украйна", добави той.

Резников призова западните съюзници на Украйна за повече координация при доставките на оръжие за Киев, "за да освободят нашите територии възможно най-скоро".