Украйна се хвали с над 300 свалени ирански дрона

Безпилотните апарати се превърнаха в едно от ключовите оръжия на Русия

Украйна
14:57 - 28 Октомври 2022
2190
Украйна се хвали с над 300 свалени ирански дрона

Украйна е свалила над 300 ирански дрона камикадзе "Шахид-136" досега. Това заяви на брифинг говорителят на на военновъздушните сили на украинската армия Юрий Игнат, цитиран от "Ройтерс".

Безпилотните апарати се превърнаха в едно от ключовите оръжия на Русия по време на войната и през последния месец често бяха използвани за нанасяне на въздушни удари по възлова енергийна инфраструктура на Украйна.

Иран обаче отрече обвиненията на Украйна и Запада, че доставя дронове на Русия.

Вчера украинският президент Володимир Зеленски записа традиционното си вечерно видеопослание на тъмна улица, застанал до свален ирански дрон, и съобщи, че украинските военни са свалили 23 такива дрона през последните два дни.

Русия използва безпилотни летателни апарати, произведени в Иран, поне от август тази година. Става въпрос за дронове камикадзе от типа "Шахид-136".

Тези летателни апарати се движат с ниски скорости на ниска височина, което ги прави лесни мишени за конвенционалната противовъздушна отбрана. В същото време е реалистично да се предположи, че Русия е постигнала известен успех в нанасянето на удари с тях.