Украйна ще получи първите F-16 от Дания това лято

Украйна
17:46 - 12 Юни 2024
1497
Украйна ще получи първите F-16 от Дания това лято

Ръководителят на нидерландското министерство на отбраната Кайса Олонгрен каза пред изданието "Украинская правда", че Украйна ще получи първите изтребители F-16 от западните си съюзници това лято.

"След това доставките ще бъдат пуснати в действие. Ще има все повече самолети и това ще промени вашите военновъздушни сили", каза Олонгрен.

Тя добави, че първо Дания ще изпрати бойни самолети в Украйна, а след това Нидерландия, "но това са съвместни усилия". Олонгрен отбеляза, че не може да посочи точна дата за доставката на самолетите.

През май белгийският външен министър Ая Лабиб обяви, че първите F-16 от Белгия трябва да пристигнат в Украйна преди края на годината.

Белгия, Дания, Нидерландия и Норвегия обещаха да прехвърлят около 60 изтребителя F-16 на Украйна. Според съобщенията на западните медии украинските въоръжени сили ще ги получат на няколко партиди за дълъг период от време и няма да могат веднага да въведат всички самолети в бой, тъй като обучението на пилотите се извършва по-бавно, отколкото Киев би искал.

Русия отправи предупреждение към Запада за планираната доставка на изтребители F-16 в Украйна от Белгия, която Сергей Лавров описа като "сигнално действие на НАТО в ядрената сфера".