Украйна смята, че Путин стои зад атентата

Според Главното разузнавателно управление на Киев така ще аргументира по-сурови атаки срещу Киев и ще обяви всеобща мобилизация

Актуални новини
22:23 - 22 Март 2024
10106
Украйна смята, че Путин стои зад атентата

Украинските власти допускат, че днешната кървава терористична атака край Москва ще бъде използвана умело от Владимир Путин, за да засили огъня срещу страната им и да навлезе в нова, още по-свирепа фаза на войната.

Малко след 22,20 часа българско време Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната нарече днешната терористична атака край Москва „планирана и умишлена провокация на руските специални служби по заповед на Путин“.

В изявление агенцията каза, че атаката има за цел да оправдае още по-сурови атаки срещу Украйна и да изгради подкрепа за обща мобилизация в Русия. „Путин има богат опит в организирането на подобни терористични актове като начин за укрепване на собствената си власт“, ​​посочва агенцията, която очевидно е координирала изявлението си с президента Володимир Зеленски. Самият той все още не е направил официално изявление. Липсва реакция и от руския президент Владимир Путин, но както Lupa.bg съобщи по-рано тази вечер, той е бил уведомен "на минутата" за трагедията.

ГУР отбеляза, че Кремъл може да обвини Украйна в организирането на терористичната атака и да използва разстрела на собствените си граждани като претекст за още по-брутални атаки срещу гражданска инфраструктура и убийства на украински цивилни.