Украйна твърди, че е потопила два руски кораба

В понеделник Русия неколкократно изстреля крилати ракети по Одеса

Украйна
12:14 - 03 Май 2022
2400
Украйна твърди, че е потопила два руски кораба

Украйна съобщи, че е потопила два руски военни кораба в Черно море, а при руска ракетна атака в Одеса са загинали цивилни граждани, докато Европейският съюз се приближава до забрана за внос на руски петрол заради инвазията на Москва.

Украйна разпространи видеоматериал, на който се вижда как според нея въоръжени безпилотни летателни апарати Bayraktar TB2 удрят двата патрулни кораба клас „Раптор" в 4:51 ч. местно време в понеделник близо до Змийския остров, който руските сили превзеха в първия ден на войната на 24 февруари.

И двете лодки изглежда са били ударени, но не е ясно дали са потънали. Русия не коментира украинското твърдение, но заяви, че е свалила три безпилотни самолета Bayraktar близо до Змийския остров, без да предостави доказателства.

През последните дни украинските военни заявиха, че са извършили няколко въздушни удара по стратегическия остров, разположен на 22 мили от украинското крайбрежие югозападно от Одеса, като са унищожили системата за противовъздушна отбрана и други тежки оръжия на руската военна част, която го е окупирала. Двете лодки в района, всяка от които може да превозва по 20 морски пехотинци в допълнение към тричленен екипаж, вероятно са превозвали подкрепления и запаси, пише Уолстрийт джърнъл.

В понеделник Русия неколкократно изстреля крилати ракети по Одеса. При следобедния удар, който засегна и руска православна църква, според местните власти са загинали няколко цивилни, включително 13-годишно дете. По-рано през деня руски удар беше насочен към стратегически мост край Одеса - третата подобна атака срещу съоръжението през последните дни. Мостът осигурява единствената вътрешна връзка със западната част на Одеска област, която е обърната към Змийския остров. До района може да се стигне и по суша през Молдова.

Междувременно в Полша председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси на САЩ заяви, че щатите и европейските им съюзници ще продължат да работят за укрепване на НАТО, след като тя и делегация от американски законодатели се срещнаха с полския президент Анджей Дуда.