Украйна твърди за 100 000 убити руснаци

Украйна
12:18 - 22 Декември 2022
1730
Украйна твърди за 100 000 убити руснаци

Над 100 000 убити руснаци, 3000 танка и около 6000 БТР-а – това е равносметката в числа за безумната авантюра на руския диктатор Владимир Путин в Украйна. Данните са на Генералния щаб на украинската армия и са представени в сутрешната му сводка.

Явно обаче за режима на Путин това не е достатъчно – защото руският военен министър Сергей Шойгу почна да сочи заплаха от НАТО заради напредващия процес по присъединяване на Финландия и Швеция. Това е промяна на реториката на Кремъл, след като при обявяването на новината говорителят на Путин Дмитрий Песков и руският външен министър Сергей Лавров направиха коментари как това няма да промени нещата и не е екзестенциална заплаха за Русия. Но сега Шойгу предложи да се формират нови 17 дивизии и действащият състав на руската армия да се увеличи до 1,5 млн. души, включително 695 000 наборници с договори т.е. почти удвояване на професионалните войници.

Отделно е и предложението да се увеличи възрастта, в която наборник може да влиза в армията – от 18 години долна граница да стане 21, а горната – от 27 на 30 години. Това означава допълнително задълбочаване на проблемите за професионална реализация извън военната сфера в Русия, защото тези години са най-добрите за завършване на висше образование и първоначално натрупване на опит. Съответно, щетите за руската икономика със сигурност ще се увеличат в дългосрочен план.

На този фон, в относително независимия руски информационен източник Astra излезе новина, че цялата 127-ма руска бригада отказва да продължи бойни действия в Украйна заради тежки загуби.