Украйна все по-близо до членство в ОИСР

Работи се и по отварянето на офис на организацията в Киев възможно най-скоро

Украйна
12:20 - 06 Октомври 2022
1880
Украйна все по-близо до членство в ОИСР

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие обяви началото на първоначалния диалог относно присъединяването на Украйна, съобщава украинското правителство.

Премиерът на страната Денис Шмигал отбеляза, че тази процедура предшества обсъждането на Съвета на ОИСР относно приемането на Украйна и изготвянето на съответната пътна карта.

"Организацията за икономическо сътрудничество и развитие е така нареченият "клуб на успешните държави", който формира повече от 62% от световния БВП. Приемането на Украйна в кръга на развитите страни е преди всичко важен критерий за нашата готовност за присъединяване към ЕС и сигнал за чуждестранните компании, че Украйна е перспективно място за инвестиции и развитие на бизнеса", подчерта той.

Според генералния секретар на ОИСР Матиас Корман първоначалният диалог с Украйна за присъединяването ще засили придържането към стандартите на Организацията и участието в органите на ОИСР. Работи се и по отварянето на офис на ОИСР в Киев възможно най-скоро.

Шмигал подаде заявлението за присъединяване на Украйна към ОИСР от името на страната на 5 юли в кулоарите на Конференцията за възстановяване в Лугано. На 29 септември премиерът изнесе реч при откриването на заседанието на Съвета на ОИСР, посветено на разглеждането на заявлението.