Украйна забрани използване на ваксини от "агресора" Русия

В страната има повече от 1,2 милиона случая и над 24 000 починали от коронавирус

Свят
15:42 - 11 Февруари 2021
2422
Украйна забрани използване на ваксини от "агресора" Русия

Украйна забрани използването на руски ваксини срещу коронавируса, въпреки че среща проблеми с имунизационната кампания, информира АФП.

Правителството прие решение на 8 февруари, което е публикувано в сряда. Забранява се регистрирането на ваксини от "държави агресори". От 2015 г. Украйна нарича Русия "агресор".

Прозападното правителство на Украйна многократно отхвърля призиви на проруски политици да одобрят руската ваксина "Спутник V". Според Киев ваксината е геополитически инструмент на Москва.

Забраната за руски ваксини влезе в сила, въпреки че президентът Владимир Зеленски е критикуван, че не е успял да договори ваксини срещу коронавируса. Все още нито една ваксина не е доставена в Украйна.

Зеленски коментира тази седмица, че ще започне първата фаза от имунизацията по-късно този месец. Предвижда се да бъдат доставени пет милиона дози от китайската ваксина CoronaVac и 8 милиона дози по програмата на ООН Ковакс. Също си е осигурила 12 милиона дози от ваксините на „АстраЗенека” и „Новавакс”, но не е достатъчно за посрещане на нуждите на Украйна.

В същото време в Източна Украйна проруските сепаратисти слагат ваксината "Спутник V".

В Украйна има повече от 1,2 милиона случая и над 24 000 починали от коронавирус.