Украйна забранява Православната църква, бъка от руски шпиони

Законът е приет на първо четене с 267 гласа "за" срещу 15 "против"

Украйна
13:26 - 20 Октомври 2023
3882
Украйна забранява Православната църква, бъка от руски шпиони

Украинският парламент даде първоначално одобрение на законодателство, което ще направи противозаконни религиозни организации, свързани с Русия - мярка, която Украинската православна църква (УПЦ) прие като пряко насочена към нея предвид обвиненията в сътрудничество с Русия от страна на властите в Киев.

След нахлуването на Русия в Украйна срещу представители на УПЦ са били образувани 68 наказателни дела, включително обвинения в държавна измяна, информира на 19 октомври Украинската служба за сигурност, припомня "Ройтерс".

УПЦ има исторически връзки с Москва, но казва, че вече не е свързана с Руската православна църква. Институцията отрича обвиненията, отправени срещу нея от властите в Киев, и казва, че проектозаконът би бил противоконституционен.

Ярослав Железняк, член на Върховната рада на Украйна, публикува в своя профил в "Телеграм" снимка от пленарната зала, на която се виждат резултатите от гласуването на Законопроект №8371 за забрана на религиозни организации, свързани с Руската федерация, приет на първо четене с 267 гласа "за" срещу 15 "против". Двама са се въздържали, а 17 не са участвали в гласуването.