Украйна залага на дроновете с голям обсег през 2024 г.

Украйна
13:41 - 12 Февруари 2024
1613
Украйна залага на дроновете с голям обсег през 2024 г.

Украйна ще произведе хиляди дронове с голям обсег на действие, способни да нанасят удари дълбоко в Русия през 2024 г, каза министърът на цифровите технологии на Украйна, цитиран от "Ройтерс".

Михайло Фьодоров говори за военновременната индустрия с дронове, в интервю в Киев, в което разкри нови подробности за сектора след поредица от украински атаки с дронове срещу руски петролни съоръжения през последните седмици.

"Категорията дронове камикадзе с голям обсег на действие се разраства с обхват от 300, 500, 700 и 1000 километра. Преди две години тази категория не съществуваше... изобщо", каза той пред Ройтерс.

33-годишният Фьодоров е в основата на усилията на Украйна да подхранва частни военни стартиращи фирми за иновации и изграждане на индустрията с дронове, докато войната навлиза в третата си година и Украйна търси нови начини да отвърне на добре окопаните руски сили.

Неотдавнашната поредица от удари срещу петролни съоръжения, каза той, отразява напредъка на правителството в бързото дерегулиране на пазара на дронове и увеличаване на финансирането за него, като държавата действа като рисков инвеститор.

Около 2,5 милиона долара безвъзмездни средства за стартиращи военни технологии бяха отпуснати чрез инициативата BRAVE1, създадена от правителството миналата година, сума, която трябва да бъде увеличена приблизително десет пъти през 2024 г., каза той.

"Ще се борим да увеличим още финансирането", добави той.

За разлика от Русия, където производството на дронове е доминирано от държавата, по-голямата част от производителите в Украйна са частни. Фьодоров каза, че само една от 10-те компании, чиито дронове могат да летят до регионите около Москва или Санкт Петербург, е държавна компания.

От първата година на пълномащабната война Русия използва хиляди ирански дронове "Шахед", които летят към целта си и се взривяват при удар за удари на далечни разстояния.

Нивата на производство и доставките на Украйна са се увеличили повече от 120 пъти през 2023 г., според Фьодоров, част от по-широк военен тласък за разработване и производство на безпилотни самолети, за да се намали разликата с ударните способности на Русия.

Фьодоров каза, че е съгласен с оценката на началника на военното разузнаване на Украйна Кирило Буданов, че Киев е постигнал "известен вид паритет" с Москва в производството на дронове с голям обсег.

"Трябва да действаме по антибюрократичен начин. Това е същността на пробива във войната на технологиите. Ще продължим да залагаме на това, да работим в тази посока. Защото технологията наистина може да ни спаси, " каза той, отбелязвайки недостига на артилерийски снаряди, пред който са изправени украинските войски.

Като цяло повече от 300 000 безпилотни летателни апарата от различни типове бяха договорени миналата година и повече от 100 000 бяха изпратени на фронта, каза той, добавяйки, че цифрите не покриват доставките на доброволци, които според него имат "значителен принос".

"Премахнахме данъците върху компонентите на БЛА (безпилотни летателни апарати), опростихме процедурата за сключване на договори и процедурата за извеждане от експлоатация", каза той.

"С други думи, премахнахме всички блокажи, пред които бяха изправени компаниите от частния сектор, и го направихме за шест месеца, като приехме всички необходими закони и резолюции.

Президентът Володимир Зеленски си е поставил за цел тази година Украйна да произведе един милион дронове с изглед от първо лице (FPV), които са евтини за производство и са въоръжени в огромни количества от двете страни на фронта.

Украинската индустрия за безпилотни летателни апарати разчита в голяма степен на компоненти от чужди държави, включително Китай, който широко се смята за съюзник на Русия. Фьодоров каза, че има усилия за локализиране на производството на компоненти.

"Ето защо мисля, че ако продължим тази тенденция, до края на тази година ще имаме много компании, които вече са направили повече от 50% от своите компоненти на местно ниво."