Украйна започна национализация

Киев получи нови системи за противовъздушна отбрана на фона на засилените удари на Москва

Украйна
19:12 - 07 Ноември 2022
9660
Украйна започна национализация

Властите в Киев обявиха, че национализират пет стратегически компании, сред които производителят на двигатели "Мотор сич" и енергийната "Укрнафта". Контролът над компаниите ще се поеме от Министерството на отбраната за целите на войната.

На този фон президентът Володимир Зеленски предупреди, че Русия може да "концентрира сили и средства за евентуално повторение на масовите атаки срещу инфраструктурата, преди всичко енергийната."

Спирания на тока в момента има освен в столицата Киев и в шест други региона.

"Над 4,5 милиона потребители са без ток, повечето от тях са в Киев и Киевска област. Наистина е много трудно. През седмицата проведох няколко специални срещи с представители на правителството, на енергийни компании и на регионални администрации относно вероятни сценарии в енергийния сектор, обмисляме всеки сценарий с подробности и подготвяме подходящи действия", каза Зеленски.

А кметът на Киев Виталий Кличко предупреди жителите на столицата да се приготвят да напуснат града, ако се стигне до пълна загуба на електричество. Той нарече руските атаки срещу инфраструктурата "тероризъм" и "геноцид".

Същевременно Киев получи нови системи за противовъздушна отбрана на фона на засилените удари на Москва по електрическата и водна инфраструктура.

Украйна обяви, че е получила от Съединените щати, Испания и Норвегия нови системи за противовъздушна отбрана.

"Системите "НЕЙСАМС" (NASAMS) и "Аспид"(Aspide) пристигнаха в Украйна! Тези оръжия значително ще укрепят украинската армия и ще направят нашето небе по-безопасно", написа украинският министър на отбраната Олексий Резников.