Украйна завежда още осем дела срещу руснаци за военни престъпления

Киев обвини Русия в зверства и бруталност срещу цивилното население

Украйна
15:23 - 08 Юни 2022
1879
Украйна завежда още осем дела срещу руснаци за военни престъпления

Украйна заведе още осем дела срещу руски военни за военни престъпления. Това съобщи украинският главен прокурор Ирина Венедиктова, цитирана от "Ройтерс".

Към момента в страната са произнесени три присъди срещу руснаци по това обвинение.

По данни на Венедиктова от началото на руската инвазия на 24 февруари украинските власти са започнали над 16 000 разследвания за предполагаеми военни престъпления, като всеки ден техният брой се увеличава.

"Говорим за хора, които не са пристигнали просто в качеството си на военни бойци,... а са дошли да изнасилват, да убиват цивилни, да плячкосват, да унижават и т.н.", подчерта тя.

Киев обвини Русия в зверства и бруталност срещу цивилното население по време на "специалната й военна операция", особено в предградията на Киев. Там след изтеглянето на руските войски в края на март бяха открити телата на стотици цивилни, някои от тях с вързани ръце.

Много страни и международни институции също считат убийствата на тези цивилни за военни престъпления и вече започна тяхното разследване. За тях обаче могат да бъдат обвинени конкретни извършители и се счита, че ще бъде много трудно и много малко вероятно самият руски президент Владимир Путин да бъде привлечен като обвиняем.

От своя страна, Москва отрича нейни мишени да са цивилните жители и нарича нахлуването си "специална военна операция" за разоръжаване на Украйна и освобождаването й от "антируски националисти", подклаждани от Запада.

В края на май съд в Киев осъди на доживотен затвор пленения руски сержант Вадим Шишимарин, обвинен в убийството на цивилен в Сумска област. 21-годишният мъж беше първият руски войник, който се изправи пред украински съд от началото на инвазията.

Впоследствие украински съд осъди двама заловени руски войници на 11,5 години затвор.