Украинците ликвидираха руски военен пропагандист

Украйна
13:49 - 15 Юни 2022
3324
Украинците ликвидираха руски военен пропагандист

Руският полковник и пропагандист Сергей Постнов е бил убит в Украйна. Той участваше в нападението срещу Хостомел край Киев в ранните етапи на войната, започната от Кремъл на 24 февруари.

Тогава руснаците опитаха да овладеят летище Хостомел с 200 дестантчици и ако бяха успели, щяха да имат опорна точка за овладяване на президентството в Киев и вероятно да свалят от власт и дори да убият Володимир Зеленски. Само че украинската армия набързо се справи със зле планирания десант.

Новината за смъртта на Постнов съобщиха говорителят на началника на Одеската областна военна администрация Серхий Братчук в Telegram и от пресслужбата на руския Съвет на ветераните.

„Военният пропагандист Сергей Постнов е ликвидиран в Украйна“, пише Братчук. Според него полковник Постнов е снимал пропагандно съдържание в Украйна от началото на пълномащабната инвазия.

В руските медии той е описан като военен журналист и ръководител на отдел за взаимодействие със средствата за масова информация на Руската гвардия.

„През нощта между 13 и 14 юни 2022 животът на Сергей Постнов беше отнет, докато той изпълняваше военните си задължения“, гласи съобщението от руската страна. Той е участвал в няколко военни мисии през изминалите 4 месеца. Като част от състава на група „V“, Постнов се сражаваше при Хостомел, а после и в няколко града в региона на Харков и на самопровъзгласилата се Луганска народна република.

Постнов завършва военното училище "Суворов" в Екатеринбург през 1997 г. През 2002 г., след като завършва Факултета по култура и журналистика на Военния университет към Министерството на отбраната на Руската федерация, е назначен във вътрешните сили на МВР.

„Работи като кореспондент, а по-късно и като редактор на районния вестник "Зоркий часовой". Журналистът изпълнява задачи по информационно осигуряване на войските в различни горещи точки. Дълго време работи в редакцията на военното списание "На боен пост", откъдето е назначен в Централното управление на Руската гвардия“, гласи съобщението на Съвета на руските ветерани.

По-рано украински войници ликвидираха и бившия руски следовател от специалните служби Сергей Красников. Въпреки че вече беше пенсиониран, той се е сражавал в Украйна като наемник за частната армия "Вагнер", обслужваща режима на Владимир Путин.