Украинците с нови настъпления край Днепър и Луганск

Украински напредък има и на източния фронт

Украйна
16:10 - 03 Октомври 2022
1963
Украинците с нови настъпления край Днепър и Луганск

Украинските сили са постигнали нови успехи в южната част на страната, като са се придвижили към окупирания Херсон и са превзели град Золота Балка на западния бряг на река Днепър. Това съобщават и от украинска, и от руска страна.

"Нашите въоръжени сили напредват мощно точно по брега на Днепър, по-близо до Берислав", заяви на брифинг Серхий Клан - съветник на ръководителя на военната администрация на Херсонска област.

В същото време ръководителят на назначената от Русия администрация в Херсон - Кирил Стремусов, призна, че украинските сили напредват по поречието на Днепър. "Нацистките сили се промъкнаха малко по-нататък, но нашата отбрана работи", твърди той в Telegram.

"Отблъскваме всички атаки и за да бъда точен, тези, които днес се паникьосват в социалните мрежи, трябва да си вземат почивка. Тук не е Харков, тук не е Лиман. Ние държим отбранителните си линии", посочва Стремусов.

Борис Рожин - един от известните руски военни блогъри, заяви, че руските сили се опитват да задържат настъплението на украинците. "Продължават артилерийските дуели между Золота Балка и Дудчан", заяви той в Telegram. "Въоръжените сили на Украйна подсилват опорните пунктове на окупираните позиции".

Украински напредък има и на източния фронт. След като през уикенда си върнаха ключовия град Лиман, силите под командването на Киев продължиха контраофанзивата си и навлязоха в Луганска област, твърдят проруски официални лица и пропагандисти.

"Въоръжените сили на Украйна успяха да пресекат административната граница на ЛНР и да се укрепят в посока Лисичанск", заяви в понеделник в Telegram Андрей Марочко - военен лидер в самопровъзгласилата се Луганска народна република (ЛНР), която бе анексирана от Руската федерация.

Русия контролира почти цялата Луганска област в Украйна. В края на септември украинските сили освободиха луганското село Билохоровка.

Сега те са продължили настъплението си към окупираните от Русия градове Сватово и Кременна в Луганска област, заяви проруски журналист, военен блогър и анализатор. "Предвид заплахата за нашата групировка в района на селището Борова, беше решено тя да се изтегли до линията на река Жеребец, което беше направено тази нощ", написа Юрий Подоляка в Telegram.

"В района на Кременна врагът също не е особено активен днес, но концентрацията на войски предполага, че всеки момент ще започне ново настъпление в тази посока (б.а. - към Сватев и Кременна)", каза той.

Според военен представител на т.нар. народна милиция на ЛНР - Киев вече настъпва в Луганска област. "Сега украинските медии започнаха много активно да споделят информация, че въоръжените сили на Украйна са преминали административната граница на ЛНР, и се радват", казва Андрей Марочко, цитиран от Луганския медиен център.

"Но всъщност сега за военните няма административни граници, всъщност украинските войски са навлезли в огъня и са активно унищожавани от нашите войски", добави Марочко.