Украинците завършват обкръжението на руските сили в Лиман

Русия
16:51 - 30 Септември 2022
3441
Украинците завършват обкръжението на руските сили в Лиман

Докато в Кремъл руският президент Путин се опитва да анексира украински земи, в Лиманското направление е в ход операцията по обкръжаване на групировката на противника. Това каза днес говорителят на Източната група от Въоръжените сили на Украйна Сергей Черевати.

По думите му тази операция вече е на етап завършване. Въоръжените сили на Украйна са взели под контрол всички подстъпи към града. „Под огневия контрол на Въоръжените сили на Украйна всъщност попадат всички подстъпи, логистичните пътища на противника, през които той доставя боеприпаси и жива сила“, каза още той. Черевати обеща съвсем скоро да разкрие повече подробности.

За украинската армия превземането на Лиман означава следното - тя може да напредне през открит терен към Сватов със заплахата да прекъсне отбранителните линии, набързо изградени от руските части по река Оскол, да блокира важния път от руския Валукс по направлението Троицкое-Сватово и да ликвидира новите опорни пунктове, които руските сили изграждат по този път.

Може и да завие на изток и да достигне Кремена с перспективата после да стигне Северодонецк от северозапад. Важно е също така, че украинските части успяха да превземат Билохоривка и да достигнат подстъпите към Северодонецко-Лисичанската агломерация от запад.

Редица проруски канали на военни блогъри в Телеграм признават, че руските войски в Лиман се намират в много тежко положение. Очевидно те самите очакват градът съвсем скоро да падне.